Owsianka kojarzy się głównie z najmniej lubianym posiłkiem w przedszkolu bądź domu. Pora to wreszcie zmienić. Zwłaszcza, że istnieje wiele sposobów na to jak przyrządzić smaczną i zdrową owsiankę. Warto ją jeść chociażby przez wzgląd na jej skład. Zwiera dużo cennego i zdrowego białka. W połączeniu z mlekiem są skarbnicą najbardziej wartościowych aminokwasów. Płatki owsiane zawierają ponadto dobroczynne dla naszego organizmu witaminę B Wpływa ona na zdecydowanie lepszą koncentrację. Płatki owsiane redukują również poziom zmęczenia w organizmie. Co więcej ich pozywanie wskazane jest również wtedy gdy borykamy się z obniżonym nastrojem. Polepsza samopoczucie. Płatki owsiane zawierają również witaminę E. Substancja ta znana jest jako jeden z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy. Przeciwdziała ona powstawaniu wolnych rodników w naszym organizmie. Płatki owsiane wyróżnia ponadto spora zawartość błonnika pokarmowego. Dzięki czemu układ pokarmowy funkcjonuje o wiele skuteczniej. To również skarbnica bardzo cennych kwasów tłuszczowych.