Nasze zdrowie w dużej mierze zależy do tego, jak się odżywiamy. Mamy więc tak naprawdę wielki wpływ na to, jak wyglądamy, jak się czujemy, czy jesteśmy podatni na różne choroby. Dieta ma wpływ na to, czy jesteśmy podatni na przeziębienia, na infekcje, ale też na poważniejsze choroby – wynikające z otyłości, choroby układu krążenia, cukrzyce, nawet, jak dowodzą ostatnie badania naukowe, na choroby nowotworowe. Ich rozwój jest w dużej mierze uzależniony od czynników środowiskowych. Dlatego trzeba mieć to zawsze na względzie i pamiętać o tym, by przeciwdziałać temu czynnie. To nie jest wbrew pozorom takie trudne, nie wymaga aż tak dużo czasu, nadkładów finansowych i wyrzeczeń. Po prostu taka dieta musi być kolorowa, różnorodna, urozmaicona, bogata w owoce i warzywa – i to takie dobrej jakości więc sezonowe, lokalne, kupowane od zaufanych dostawców. Takie mają dla nas największą wartość odżywczą. Poza tym trzeba ograniczać potrawy ciężkostrawne, wysoko przetworzone, pełne wspomagaczy, wzmacniaczy smaku i innych dodatków