Zupa jest bardzo pożywna o każdej porze roku, ponieważ można gotować ją i zjadać na ciepło lub na zimno. Większość ludzi zna zupy warzywne ale można zrobić także owocowe. Są one głównie spożywane latem, na upały, kiedy organizm potrzebuje wewnętrznego ochłodzenia. Można tutaj wymienić zupę wiśniową, truskawkową czy malinową. Natomiast zupy warzywne to głównie barszcz czerwony, biały, krupnik, rosół, ogórkowa, ziemniaczana, pomidorowa. Na zimno zjada się chłodnik i w niektórych częściach naszego kraju jest bardziej popularna. Kiedy do dyspozycji są świeże warzywa, wówczas zupa jest smaczniejsza i można dodać również natkę pietruszki, koperek czy liście selera. Jest odżywcza, ponieważ zawiera niezbędne składniki makroelementów i mikroelementów które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zjada się je na obiad, natomiast zupy mleczne które także są na ciepło, na śniadanie. Te z kolei jada się z musli, płatkami kukurydzianymi czy owsianymi. Dzieciom również warto podawać zupy ponieważ są one sycące i zaspokajają głód na wiele godzin.